Transform Dijagnostika

Dijagnostika u sportu i fitnesu je postupak kojim se definira stanje vježbača, odnosno proces koji vodi do dijagnoze ciljanih segmenata iz svih antropološkim regija.

Danas je trend biti u procesu vježbanja, i samim tim sve veći i veći broj opće populacije počinje da se usmjerava u proces vježbanja. Veliki dio tih vježbač  se odluči za proces vježbanja da bi postigao sljedeće benefite:

 • Unapređenje kardiorespiratornog zdravlja i forme
 • Smanjenje rizika od srčanih oboljenja
 • Smanjenje krvnog pritiska i nivoa holesterola
 • Smanjenje sadržaja masti u tijelu i redukcija gojaznosti
 • Redukcija anksioznosti i depresije
 • Unapređenje radnog kapaciteta
 • Korekcija disbalansa između agonista i antagonista s ciljem smanjenja deformiteta i eventulanih bolova u regiji gdje je nastao disbalans

Svi gore navedeni efekti se mogu postići pravilnim programiranim vježbanjem. Ukoliko vježbanje nije pravilno programirano, to jeste nije zasnovano na trenažnoj tehnologiji, moguće je da do efekata neće doći ili da će doći do kontraproduktivnosti ili nekih neželjenih efekata. Svi vježbači koji se upuštaju u vježbanje treba da znaju za moguće rizike kao što su:

 1. Pretreniranost
 2. Neadekvatan stepen napredovanja (podtreniranost)
 3. Sportske povrede
 4. Iznenadna srčana smrt
  • mlađi od 35 g ‐ 1:130.000 kod muškaraca i 1:769.000 kod žena
  • stariji od 35 g – 1:15.000 !!!

 

Garant da će efekat biti što bolji i da će se rizici vježbanja minimizirati, jeste pravilno pristupanje trenažnoj tehnologiji. Jedan od najvažnijih segmenata trenažne tehnologije jeste proces programiranja, koji se zasniva na ulaznim parametrim vježbača. Kao što smo rekli na početku, proces kojim dolazimo do parametara vježbača (incijalnih, tranzitivnih ili finalnih) zove se dijagnostika.

Na osnovu svega navedenog dolazimo do zaključaka kako svaki početak ili kraj bilo kojeg vježbačevog procesa treba da počne ili završi dijagnostikom. Iz razloga kako bi postigli što bolji efekat vježbanja, smanjili rizik vježbanja i stekli uvid u kojem pravcu vježbanje ide.

Dijagnostika na kojoj se mi bazirmo obuhvata sljedeće regije i sisteme:

1. Zdravstveni status i procjena rizika
2. Tjelesna struktura
3. Motorički testovi
4. Funkcionalni testovi

Dijagnostika je jedini način da steknete svoje činjenično stanje na osnovu kojeg dalje možete programirati proces  vježbanja.  Napominjemo da je dijagnostika preduslov dobrog programiranja, čime postižete bolje efekte i smanjujete mogućnost rizika.