Challenge u organizaciji Transforma i Nobela

Od ponedjeljka 27. jula počeo je sedmodnevni Challenge kojeg organizuje Transform u partneretvu sa farmaceutskom firmom Nobel.

Naime, kroz sedmodnevni Challenge svi naši vježbači imaju priliku raditi dvije vježbe. Mi ćemo im sabrati ostvarene rezultate i na taj način formirati tabelu. Prva tri mjesta osvojit će poklon paket farmaceutske firme Nobel.

Vježbe koje će se raditi su statičkog karaktera: izdržaj u stolici i izdržaj na prstima.

Izdržaj u stolici je vježba koja primarno jača muskulaturu prednje strane natkoljenice. Radi se tako što se vježbač nasloni leđima na zid, spusti kuk do iste visine na kojoj je i koljeno kako bi natkoljenica bila paralelna sa tlom. Ugao u koljenima treba biti 90 stepeni, a noge moraju biti u širini kuka. Cilj izdržaja u stolici je jačanje muskulature prednje strane natkoljenice jer radi se o mišićima koji su primarni stabilizatori koljenog zgloba. Jačanjem ove mišićne grupacije ujedno vršimo i prevenciju povreda koljena.

Izdržaj na prstima je vježba koja primarno jača muskulaturu stražnje strane potkoljenice. Radi se tako što vježbač stane na prste pri čemu mu peta mora biti minimalno 5 centimetara iznad tla. Cilj izdržaja na prstima je jačanje muskulature stražnje strane potkoljenice. Jačanjem ove mišićne grupacije ujedno vršimo i prevenciju povreda koljena.

Svi vježbači će imati priliku raditi vježbe na početku svakog od tri sedmična treninga. Rezultati se sabiraju, a tri najbolja rezultata bit će nagrađeni poklon paketom.

Challenge je podržao naš partner, farmaceutska firma Nobel sa preparatima NBL Glucosamine Chondroitin, koji su upravo namijenjeni za sprječavanje propadanja i pomoć pri oporavku zglobova. Radi se o glukozaminu i hondroitinu u visokim, preporučenim dnevnim dozama (1.500 mg glukozamina i 1.200 mg hondroitina). Ne sadrže svi preparati isto, niti je dovoljno samo da sadrže ove dvije supstance. Od ključnog su značaja doze i način na koji se uzimaju (najmanje 3 mjeseca). Pored sprječavanja propadanja, preparati povećavaju snagu, elastičnost i otpornost hrskavica i vezivnog tkiva. Razlog zbog kog se preporučuju sportistima, amaterskim ili profesionalnim, je što svoje tijelo podvrgavaju zahtjevima većim od onoga što je tijelo u stanju pratiti. Više informacija o proizvodima:
https://nobel.com.ba/proizvodi/nbl-glucosamine-chondroitin-i-nbl-glucosamine-chondroitin-msm/sportisti-i-osobe-koje-intenzivno-vjezbaju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *