Fizička aktivnost mališana: Kako uraditi online trening djeteta?

Digitalna tehnologija uveliko je negativno djelovala na djecu po pitanju kretanja. Svi znamo da je digitalizacija doprinijela da se svi mi manje krećemo, a najveći problem u tome je manjak kretnje kod djce. Zašto? Zato što djeca po svojim biološkim pravilima moraju imati svakodnevnu aktivnost, kako bi izrasla u fizičku, psihičku i zdravstvenu vertikalu.

Pošto je to tako i pošto se protiv digitalizacije ne možemo boriti, jer ne vrijedi, onda digitalni svijet moramo iskoristiti za unaprijeđenje onog što je ta ista digitalizacija oštetila. Pokret! Jedan od načina kako da to uradimo jesu online dječiji treninzi.

Da se razumijemo, nikad digitalni dječiji trening ne smije biti prioritet, i pomisao da je isti bolji od “normalnog” dječijeg treninga. Online dječiji trening treba da bude nužno sredstvo kako da dijete aktiviramo u otežanim okolnostima kao što su periodi epidemije/pandemije, nedostatka vremena da se taj dan ode na “normalni” trening ili u priordu, ili u najgorem slučaju velika ovisnost djeteta o informatičkim uređajima od kojih se dijete ne može “odvojiti”.

Kad se desi jedan od ovih neželjenih faktora onda se trebamo služiti blagodatima tehnologije i istu iskorisitit da dijete koliko toliko aktiviramo. Online treninzima se može postići dosta, pogotovo ako je djeci svakodnevna aktivnost isključena, onda u jednom online treningu u trajanju cca 45 minuta dijete može imati velike efekte.

Vrlo je bitno da u online treninzima pokušate naći zanimljive treninge i trenere koji imaju pedagošku strukturu kako da motiviše dijete da uradi trening. Za dosta djece “normalni” trening je dosadan, onda možete misliti koliko će istima online trening biti dosadan. Zato je veoma bitno da taj trening bude što zanimljiviji, što efikasniji u manjoj jedinici vremena i da isti pokuša biti kao motiv da se dijete “zarazi” treningom i da se potakne na “normalnu” trenažnu strukturu van kućnih aktivnosti.

Kako online dječiji trening uraditi?

Veoma jednostavno. Prvo treba da dijete donese odluku da želi raditi online treninge. Da li će ta odluka biti donesena sama, ili uz roditelje, ovisi od uzrasta djeteta i samosvjesnosti o važnosti svakodnevne aktivnosti u njihovom životu. Nakon toga pristupi se treningu preko nekih od internet platformi ili preko jednog od naših trenera, i trening može da počne.

Veoma jednostavno. Zar ne?

Međutim nije to tako lahko u mnogo slučajeva, jer najveći problem je kako “nagovoriti” dijete da radi trening i ima kontinuitet. Ovo je jedan od najvećih problema i kod “normalnih” treninga, zato nije problem kako uraditi trening, već nagovoriti dijete da isti želi raditi. Moj savjet je da se to radi na početku uz priču i motivaciju, ako ne uspijeva onda uz sankcije. Sankcije nisu dugoročno rješenje, ona mora biti samo akutno rješenje, dok se bar dijete malo one navikne na trening. Kad dođe do toga, onda opet nastavite uz priču i motivaciju jer je to jedini ispravan način kako da razvije samosvijst o važnosti treninga.

Za kraj, najbitnije je da znamo da je za djecu pokret esencijalan, isto kao hrana, obrazovanje, usmjerenje i socijalizacija. Sve teže je aktivirati djecu, sve teže ih je održati aktivnim tokom cijele godine, na vama je da s djecom nađete rješenje. Pokušajte sa online treninzima ako već niste, možda je to uspješan početak aktivnosti vašeg djeteta.

Elmir Ćerimagić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *