Licencirana instruktorica Arijana Bažarević savjetuje: Pilates i jogu prakticirajte bosi!

Naša instruktorica Pilatesa, Arijana Baždarević, savjetuje Vas u vezi prakticiranja body & mind aktivnosti.

Ako ste ušli na čas Pilatesa i instruktor/ica vodi čas u patikama za fitness, jogging i slične aktivnosti, moj iskren savjet je: BJEŽ’TE!

U tom slučaju mijenjajte ili instruktora/icu ili studio/gym…
ZAŠTO?!

Mnogi vježbači ne vode računa o tome ko ih i kako vodi kroz sat vremena rekreativnog vježbanja za koje su odvojili svoje dragocijeno vrijeme. Da li ne cijenite svoje vrijeme ili još gore, svoje tijelo?

Pilates, kao i yoga, spada u body and mind tehnike vježbanja i ovakve tehnike se već stoljećima prakticiraju bosih stopala. Svaki edukovan instruktor/ica bi to trebao/la znati i prakticirati.

Zato postoje mnogi razlozi, a ja Vam navodim samo neke od njih!
– Kada vježbate bosonogi, aktiviraju se i najmanji mišići na stopalima koji su neaktivni kada nosite cipele. Na taj način postižete da su vam stopala jača i zdravija.
– Pomaže vam da vježbu izvedete pravilno!
– U Pilatesu imamo dosta vježbi koje zahtjevaju balans. Puno je lakše postići ravnotežu kada stopala dodirnu površinu. Sportska obuća olakša izvođenje ovakvih vježbi, jer daje određenu stabilnost stopalu, a time umanjujemo aktivaciju duboke muskulature, kao i aktivaciju mišića stopala.
– Kada bosi dodirnemo površinu stopalima radimo ugodnu masažu i na taj način stimuliraju se živčani završeci u stopalima. Ti živčani završeci šalju signale u mozak, što omogućava tijelu da shvati i postigne pravilnu ravnotežu i poziciju zglobova.

Ukoliko imate neki razlog zašto trebate nositi čarape tijekom prakticiranja pilatesa ili joge, na primjer, hladno vam je za stopala ili ste jako zabrinuti zbog načina na koji vaše noge izgledaju, sasvim je u redu nositi ČARAPE, niti jedan učitelj vam ne bi trebao zbog toga prigovarati. Također, možete kupiti posebne čarape koje su namijenjene baš za prakticiranje pilatesa i joge…

Ali patike? Ma daaaajte, molim Vas.

Prakticirajte pilates i jogu bosonogi. Sigurno je, udobno i vrlo zdravo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *