Paneli i radionice za buduće majke i očeve kao priprema za dolazak bebe

U nedjelju u Centru za zdravo starenje u Sarajevu, održan je cjelodnevni panel na kojem su buduće majke i očevi mogli slušati o onome što ih očekuje do poroda, kao i periodu nakon dolaska bebe, javlja Anadolu Agency (AA).

Arijana Baždarević, koordinatorica i jedan od osnivača “Baby Bump – Škole za trudnice i porodilje”, kazala je kako predavanja i evente organiziraju unazad dvije godine. U pomenutom periodu organizirali su niz radionica na temu trudnoće i poroda.

Dodala je kako ovakih škola u Sarajevu nema mnogo.

Na predavanjima obrađuju teme vezane za trudnoću, sam porod i postpartalni period.

U nedjelju su učesnici govorili o toku poroda, komunikaciji trudnice s bolničkim osobljem i pripremi za postpartum, odnosno period nakon poroda.

“Generalno, kada radimo radionice, i evo na ovom panelu, imamo predavače, odnosno goste iz oblasti ginekologije i akušerstva, psihologe, dule, instruktorice tečajeva za porod, odnosno sve ljude iz struke koji su usko vezani za sam porod i postpartum”, pojasnila je Baždarević.

Dodala je kako ono što buduće majke najviše interesira jeste sam proces poroda, kako se pripremiti da porod prođe u najboljem redu, komunikacija s bolničkim osobljem, koja su njihova prava i sl. Što se tiče postpartuma, buduće majke najviše imaju pitanja oko dojenja, njege bebe i tome slično.

U sklopu Baby Bump škole organizira se i radionica za parove, u kojoj trudnice mogu učestvovati s partnerom/partnericom (suprug, majka, sestra…), odnosno osobu koju trudnica želi imati pored sebe u trenutku kada porod krene.

“Educiramo partnera, ukoliko je u pitanju suprug ili eventualno neka druga pratnja koja će biti s njom, kako da joj da podršku, pruži njegu (masažu…) ili metode obezboljavanja kako da porod teče što bezbolnije”, rekla je Baždarević.

Istakla je kako je za školu interesovanje sve veće i kako bilježe bolju posjećenost.

Izvor: Anadolija

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *